Povolenie na zmeny v obchodnom registra vydá správca dane do troch dní

18.10.2012 Bratislava

Bratislava 18. októbra (TASR) - Od 1. októbra 2012 je účinná novela daňového poriadku, ktorou sa doplnil aj Obchodný zákonník. Po novom musia podnikatelia pri zápise spoločnosti do obchodného registra požiadať správcu dane o súhlas. Ten fyzická či právnická osoba dostane, pokiaľ nemá daňové nedoplatky vyššie ako 170 eur. "Po podaní žiadosti podnikateľom má správca dane, ak sú splnené zákonné podmienky, povinnosť vydať do troch dní písomný súhlas," informovala Miroslava Slemenská z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva (FR) SR.

Súhlas od správcu dane slúži podnikateľom ako povinná príloha pri zmenách realizovaných v obchodnom registri. Vydanie tohto potvrdenia je zadarmo a nepodlieha správnemu poplatku. "Písomným súhlasom správcu dane pri zápise do obchodného registra alebo pri návrhu na výmaz musia podľa daňovej novely disponovať z obchodných spoločností len spoločnosti s ručením obmedzeným," uviedla Slemenská. Povinnosti tak nepodliehajú verejné obchodné spoločnosti, komanditné spoločnosti a akciové spoločnosti.

Novela obchodného zákonníka sa rovnako týka podnikateľov, ktorí chcú ako spoločníci predať väčšinový obchodný podiel, ale aj tých, ktorí takýto obchodný podiel nadobúdajú. Obe takéto osoby musia požiadať správcu dane o vydanie súhlasu so zápisom za účelom zmien v obchodnom registri. "Žiadosť je potrebné podať samostatne u toho správcu dane, ktorý je miestne príslušným správcom dane prevodcu obchodného podielu a samostatne u toho správcu dane, ktorý je miestne príslušným správcom dane nadobúdateľa obchodného podielu," vysvetlila Slemenská.

Zahraničná osoba, v spojitosti s prevodom väčšinového obchodného podielu nepotrebuje súhlas od správcu dane. Musí však pri návrhu na zápis do obchodného registra doložiť písomné vyhlásenie spoločníka alebo nadobúdateľa o tom, že nemá takúto povinnosť. Zo žiadosti musí byť zrejmé, kto ju podáva, v akej veci a čo sa navrhuje.
 

Vyberte región